Thursday, June 24, 2010

PRENOSIMO IZVJEŠĆE HaKaVe PORTALA S RADUŠE, JER O TOMU NE MOŽETE ČITATI U 'SLOBODNOM' TISKU

Komemoracija za skupinu Feniks


U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice iz Zagreba je 19. lipnja na planini Raduši obilježena 38. obljetnica od dolaska Feniks (Bugojanske) skupine na prostor Rame. Obilježavanje 38. obljetnice započelo je u petak, 18. lipnja prikazivanjem kraćeg dokumentarnog filma o Hudoj jami i rudniku Sv. Barbara u Sloveniji i predstavljanjem knjige „Prikrita grobišta" koja je iz tiska izišla prije mjesec dana.
Fenix
Predsjednik HKDD-a, don Anto Jelić i vlč. mr. Željko Marić su predstavili knjigu i nazočne upoznali sa sadržajem i tematikom kojom se knjiga bavi. U subotu, 19. lipnja na Raduši, lokalitetu Grebovi kod spomen-obilježja održana je središnja komemoracija za skupinu Feniks na kojoj se, unatoč lošem vremenu i jakoj kiši okupilo šezdedesetak prijatelja, rodbine i suradnika Feniksa.
Fenix
Komemoracija je započela pjevanjem hrvatske himne. Nakon himne, nazočnima se obratio don Anto Jelić, koji je nakon pozdrava pročitao kratke životopise devetnaestorice pripadnika Feniks skupine te onih osoba koje su zbog (navodne) povezanosti s ovom skupinom poubijani od strane pripadnika tajnih službi bivše Jugoslavije.
Fenix
Nakon čitanja životopisa, don Dragan Jurić čitao je tekstove iz Svetog pisma, a nakon njega, don. prof. dr Pavo Jurišić predvodio je komemoraciju, službu riječi i održao prigodan govor. U ime Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice nazočnima se obratio Ante Sorić. Na kraju komemoracije, zapaljene su svijeće i položeni vijenci ispred spomen-obilježja.
Fenix
Nakon povratka s Raduše u Ramskoj kući organiziran je zajednički ručak za sve sudionike komemoracije. Nakon ručka, također u Ramskoj kući, predstavljena je knjiga „Hrvatsko revolucionarno bratstvo – rat prije rata", autora Bože Vukušića. Poslije predstavljanje knjige, u Rumbocima, na mjestu zarobljavanja, otkriveno je spomen-obilježje Vejsilu Keškiću pripadniku skupine Feniks.
Prije otkrivanja spomen-obilježja, pozdravnim riječima se obratio don Anto Jelić, a Ante Sorić je održao prigodan govor. U ime obitelji, spomen obilježje otkrio je Hasib Keškić, brat Vejsila Keškića. Inače, obitelj Keškić svake godine iz Bihaća dolazi u Ramu na komemoraciju za skupinu Feniks.
Ante Beljo, Rama

HaKaVe portal