Tuesday, April 13, 2010

EPPUR SI MUOVE


Održana tribina HKV-a "Što je ostalo od hrvatskih stranaka?"

Na tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) pod nazivom "Što je ostalo od hrvatskih stranaka?" večeras su u Hrvatskoj kulturnoj zakladi govorili kandidati na nedavnim predsjedničkim izborima Miroslav Tuđman i Josip Jurčević te politolog Igor Ivašković.
hkv
Profesor Tuđman ocijenio je da Hrvatska nema političke nego upravljačke elite te dodao kako nema strateških razlika među hrvatskim parlamentarnim strankama.
"Stranke su se očistile od intelektualnoga kapitala," rekao je Tuđman dodavši da stranke nemaju rješenja za unutarstranački dijalog i legalizaciju frakcija. Smatra da je posljedica takvoga stanja sve veća fragmentacija biračkoga tijela pa zato nema konsenzusa o bitnim nacionalnim interesima.
hkv
Stranke nemaju ni strategiju razvoja Hrvatske pa je, istaknuo je Tuđman, trgovina postala osnovna forma političkoga djelovanja. Smatra da bi u Hrvatski sabor trebali ući ljudi koji se znaju i mogu suprotstaviti tuđim interesima te razviti vlastite strategije.
hkv
Ivašković je pak rekao da se u Europskoj uniji bitno ograničava suverenitet malih država. Ocijenio je da Slovenija u regiji želi sačuvati svoju dominaciju te da ima veći utjecaj od Hrvatske i u Bosni i Hercegovini i dodao da Hrvatska za svoju manjinu ne traži od Srbije i Slovenije čak ni reciprocitet u odnosu na prava slovenske i srpske manjine u Hrvatskoj.
hkv
Jurčević smatra da je hrvatska tradicija u upravljanju vrlo složena i praćena stalnom korupcijom. Rekao je da hrvatske upravljačke elite već više od stotinu godina obilježava kompleks manje socijalne, ali i nacionalne vrijednosti te da nemaju iskustva u demokratskom životu čija pravila poznaje hrvatsko iseljeništvo za koje, istaknuo je, očito ni danas nema mjesta u Hrvatskoj.
hkv
"Socijalni i nacionalni interes bolje funkcionira u Africi nego u Hrvatskoj," rekao je Jurčević i dodao da se mora mijenjati naslijeđeni način upravljanja.
Istaknuo je da budućnost Hrvatske ovisi samo o Hrvatima, koji mogu slobodno glasovati i birati vlast koja će zastupati njihove interese. Zato, rekao je, "mi moramo osvojiti vlast u Hrvatskoj da bi ona bila sukladna civiliziranom svijetu".