Tuesday, December 15, 2009

Javni odgovor Ivi Josipoviću: Tko je bezobraza(n)

jurčević

“Javni odgovor Josipa Jurčevića na privatno pismo Ive Josipovića:

Ovih sam dana od predsjedničkog kandidata Ive Josipovića primio uvredljivo i primitivno privatno pismo. Činjenica je da privatno nikad nismo komunicirali te je s obzirom na izbjegavanje javne polemike navedeno pismo znakovito psihološki, politološki i komunikološki.

Riječ je o reakciji na tekst objavljen u „Hrvatskom listu“ u kojem sam jasno rekao slijedeće:

„Ta činjenica da je g. Josipović sukreator optužbe kojom se Hrvatsku optužuje za zajednički zločinački pothvat, javno je poznata i ranije se mogla iščitati i u Hrvatskoj. Međutim, ona se sada javno potpuno prikriva na sve načine, kao i niz drugih nepovoljnosti po njega. Na taj se način birači dovode u tešku zabludu. Stoga sam već nekoliko puta g. Josipovića nazvao haškim predsjedničkim kandidatom, jer je očito da se iza njegova umjetno favoriziranog puta prema važnoj predsjedničkoj dužnosti stoje iste strukture i interesi koji su uspostavili i skoro odlazećeg predsjednika.“

Citiram navedeno pismo:

„Gospodine Jurčeviću,

Priznajem, iako smo bitno različitih svjetonazora, cijenio sam Vašu principijelnost. Zadnjim intervjuom ste me razočarali, i kao čovjek i kao političar, jer ste u intervjuu Hrvatskome listu iznijeli gomilu najbezočnijih laži o mojoj navodnoj suradnji s Haaškim sudom. Birači će to prepoznati i i dodijeliti Vam manje od 1% glasova, kako i zaslužujete. Šteta da ne prepoznajete kako izbori dolaze i odlaze, a obraz i poštenje ostaju. Dakako, ako ih imate.

Ivo Josipović”

Kako bi se javnost, te g. Josipović i struktura kojoj pripada, mogli prisjetiti, te vršiti određene usporedbe i donositi prosudbe o obrazima, za sada ću podsjetiti samo na nekoliko činjenica, koje su objavljene u hrvatskim medijima, a svjedoče o prepoznatljivoj strukturiranosti g. Josipovića i njegovom odnosu prvenstveno s Tužiteljstvom, a ne sa Međunarodnim kaznenim sudom za prostor bivše Jugoslavije:

03. 04. 2000. (vijest)

„Savjet za suradnju s ITCY-em utvrdio je osnovne elemente strategije suradnje koji ce početkom travnja biti predstavljeni glavnoj haaškoj tužiteljici, a zatim upućeni hrvatskoj Vladi i Saboru na prihvaćanje … To se tijelo u Banskim dvorima okupilo prvi put u novom sazivu koji cine, uz Granica, ministar pravosuđa Stjepan Ivanisević, ministri vanjskih i unutarnjih poslova Tonino Picula i Šime Lučin, ministar obrane Jozo Radoš, predstojnik UNS-a Tomislav Karamarko, ravnatelj HIS-a Ozren Žunec, profesori sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Božidar Bakotić i Ivo Josipović te haaški odvjetnici Anto Nobilo i Pero Pulišelić.“

Između ostalog, temeljem navedene strategije Haagu su izručeni generali Gotovina, Markač i Čermak, te krivotvoreni dokumenti pomoću kojih je, primjerice, D. Kordić osuđen na 25 godina zatvora.

21. 12. 2002. (iz članka u listu Vjesnik)

Početkom veljače na zasjedanju Skupštine država članica Rimskog sporazuma (njih je 84), u sjedištu UN-a u New Yorku, odlučivat će se o kandidatima koji trebaju popuniti 18 sudačkih mjesta u Stalnom međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. Hrvatski kandidat je dr. Ivo Josipović, profesor kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U trenutku kad je Vlada Republike Hrvatske raspisala natječaj za to sudačko mjesto spominjalo se jedino i isključivo ime dr. Ive Josipovića. Možda je to na neki način i obeshrabrilo ostale moguće kandidate da se prijave na natječaj. Svejedno, kandidatura dr. Ive Josipovića ozbiljan je kadrovski čin Vlade.“

10. 03. 2005. (vijesti iz Sabora)

„..Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr. sc. Milorad Pupovac i zastupnik dr. sc. Ivo Josipović razgovarali su danas u Hrvatskom saboru sa skupinom novinara iz vodećih francuskih medija poput La Figaroa, Le Monda i Liberationa.

Na pitanja francuskih novinara odgovarao je i nezavisni zastupnik na listi SDP-a Ivo Josipović, stručnjak za međunarodno pravo, koji je izrazio uvjerenje da veći dio hrvatske javnosti danas podržava suradnju s Haagom i priključenje Hrvatske EU. U Hrvatskoj, ustvrdio je Josipović, nema relevantne političke snage koja ne podržava ulazak u EU i koja zagovara neizvršenje obveza prema Haagu…“

08. i 09. veljače. 2007. u Zagrebu je održana „Međunarodna konferencija o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba“, na kojoj je demonstrirana snaga regionalne haške mreže (o tome je tada pisao i Hrvatski list), a uloga I. Josipovića se prepoznaje i iz dijela programa u kojem je odabran za moderatora:

„Nacrt programa…

Četvrtak 8. veljače 2007.

14.30 – 15.15 Uloga sudskih procesa za ratne zločine u kazivanju istine

Moderator: Ivo Josipović, Pravni fakultet (potvrđeno)

Carla del Ponte, Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (potvrđeno)

Mladen Bajić, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske (potvrđeno)

Marinko Jurčević, Glavni tužitelj Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (potvrđeno)

Mioljub Vitorović, Tužitelj za ratne zločine, Republika Srbija (potvrđeno)

17.00 – 17.30 Zaključci…”

Izvor: Izborni stožer Josipa Jurčevića