Tuesday, June 26, 2012

HVALA SVIMA KOJI SU POMOGLI U ORGANIZACIJI PREDSTAVLJANJA KNJIGA O BLEIBURGU U BEČU

Austrija Predstavljena najnovija knjiga o Bleiburgu

Predstavljena najnovija knjiga o Bleiburgu

grazpredstavljanjeknjige2U srijedu,  20. lipnja 2012. godine, u prostorijama HKD Napredak Graz predstavljene su knjige poznatih povjesničara: Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina (Zagreb, 2012) prof. dr. Josipa Jurčevića i Die Tragödie von Bleiburg und Viktring, (Klagenfurt, 2012.) austrijskog povjesničara dr. Floriana Thomasa Rulitza. Potonja je nedavno izašla u izdanju Večernjeg lista i na hrvatskom jeziku, pobudivši veliko zanimanje čitatelja.

Organizatori ove zanimljive kulturno-povijesne večeri, brojne hrvatske udruge poput Počasnog bleiburškog voda, HKD Napredak, NK A. Stepinac, Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, UHS Graz, Austrijsko-hrvatskog foruma, HKD Posavsko kolo itd., vrlo su zadovoljne odazivom publike. Na početku se Rade Lukić iz Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji u ime organizator večeri, zahvalio uvaženim gostima, autorima knjiga, kao i mnogobrojnoj publici koja se odazvala pozivu na otkrivanju istina o ovoj za Hrvate vrlo bolnoj temi.

Sukus izlaganja prof. Jurčevića se svodi na dvije bitne točke: mi Hrvati živimo u slobodi već od 1990., ali do tada nismo smjeli raspravljati o određenim zločinima te su se zločini nad Hrvatima u Domovinskom ratu dijelom ponovili upravo zbog manipuliranja povijesnim istinima o Drugom svjetskom ratu, koje je vođeno iz Beograda, kao i zbog zatajivanja i prekrivanja zločina poslije samog rata.

grazpredstavljanjeknjigeBitno je napomenuti kako dr. Rulitz upravo zbog svog beskompromisnog zalaganja za otkrivanjem povijesnih istina u svojoj rodnoj Austriji ima ogromne poteškoće u znanstvenoj karijeri, no to ga ne spriječava da i dalje svjedoči o pronađenim dokazima i masovnim grobištima Hrvata i pripadnika drugih nacionalnosti oko Bleiburga. Na temelju župnih, žandamerijskih i privatnih kronika iscrpno opisuje krvave događaje koji su potrajali nekoliko tjedana nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a sve to uz znanje i "blagoslov" Saveznika. Autor istražuje i ubojstva hrvatskih političkih emigranata u Austriji te dokazuje umreženost suradnika tzv. Udbe u mnoge pore postkomunističkog razdoblja, pa čak i njihovu infiltraciju u pojedine znanstvene institucije u Republici Austriji. Na osnovi njegovih istraživanja podiglo je Državno odvjetništvo u Klagenfurtu kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja zbog zločina protiv čovječanstva, počinjenih nakon završetka Drugog svjetskog rata.