Saturday, May 14, 2011

HRVATI U NJEMAČKOJ REKLI 'NE HAAŠKOJ PRAVDI'

Stipe Pudja
FRANKFURT - Pod sloganima "Pravda izgubila ravnotežu" i "Recimo -ne- haaškoj nepravdi" , u subotu popodne na glavnom frankfurtskom trgu Römer održan je miran prosvjed na kojem su iseljeni Hrvata iskazali svoje neslaganje sa haaškom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
Na prosvjedu se, po navodima policije, okupilo oko 650 prosvjednika.
Organizatori prosvjeda iz Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, željeli su "senzibililizirati i upoznati njemačku javnost s činjenicom da Oluja nije bila udruženi zločinački pothvat".
Uz Jadranku Cigelj, bivšu zatvorenica u srpskom koncetracijskom logoru Omarska te član uprave
Međunarodne zajednice za ljudska prava (IGFM) u Frankfurtu Nijemca Karla Hafena, na skupu je govorio i dr. Slobodan Lang, poznati humanitarac iz Zagreba.
Dr.Lang je sa frankfurtskog skupa pozvao predsjednika drzave i predsjednicu Vlade da formiraju savjet uglednih pravnika i preuzmu odgovornost za obranu hrvatskih generala u daljnjem postupku.
Prosvjedni skup u Frankfurtu bio je prvi veći od sličnih prosvjeda koji tijekom ovog i idućeg mjeseca planira organizirati HSKNJ u Stuttgartu, Münchenu te pravaški bloka u Bonnu i najvjerojatnije Den Haagu za blagdan Sv.Ante i imendan generala Gotovine.