Sunday, March 27, 2011

UTEMELJENA KOORDINACIJA HRASTA U GRADU ZADRU

Potres u Zadru, koji je u političkoj javnosti poznat kao bastion HDZ-a, najblaža je rečenica za tribinu pokreta Hrast, koja je bila održana pred punom dvoranom kina Callegro u Zadru.
Usprkos bojazni, da Zadrani neće prepoznati priliku za novi put u budućnost, obistinila su se optimistična predviđanja, a reakcije Zadrana su dokazale da se  sustavnim radom može doprijeti do svakoga srca.
Neposredno pred tribinu osnovano je Vijeća zadarskog ogranka pokreta Hrast u kojeg su izabrani: Darijo Tikulin, Mihovil Miletić, Radoslav Perica, Šime Čolak i Arsen Pirc koji je postao prvi koordinator.
Zadar, nekad ekonomsko-industrijski peti grad po snazi i to u četverostruko jačem okružju, danas je grad u kojem više ne postoji industrija a ostatci ostataka doživljavaju zadnje udarce prije potpunoga kraha. Grad koji je bio izložen neviđenom divljaštvu bivše bradate “braće“, a za koji se predviđala svijetla budućnost, doživio je svoj krah, svoj brodolom, slijepo vjerujući da se grad može razvijati samo uz pomoć naklonjenog ministra i njegova utjecaja.
Velike tvrtke su nestale pred interesima i lobijima graditeljstva kojima je jednokratni čin obrtanja velike količine novca bio jedini i zadnji interes, no akteri su zaboravili činjenicu da velika riba jede malu, a da su svi zadarski lovaši, zajedno skupljeni, zapravo ribice iz akvarija. Interes tog kapitala je jedino i isključivo kapital pa su svi poslovi i akcije  usmjerene upravo na  zgrtanje novca a ne na davanje istog. Taj pak lobi novac daje samo tada kada ima svoj interes, dakle novi kapital, ne razmišljajući o dalekosežnim posljedicama za zemlju po kojoj pustoši.
Kako bi što brže došao do toga cilja nužno je uništiti temelje društva, dakle obitelj, kao i nametnuti u najmanju ruku sumnjivo moralno razmišljanje. Droga, nasilje, istospolnost, genetski modificirana hrana i bezboštvo, alati su kojima se porobljavaju duše napadnutih naroda.
Zadrani su pokazali da su shvatili lekciju i da postoje važnije stvari od kozmetike grada i beskrajnog trošenja vrlo rijetke robe, novca. Shvatili su isto tako da postoje važnije stvari od podređivanja i podilaženja stranim interesima te da je krajnji trenutak vratiti vlak na kolosijek koji je nekad bio opterećen u punom profilu. Zadar, idealno okružje za uzgoj ekološki zdrave hrane kojom se može nahraniti i dvostruko veća zemlja negoli je to Republika Hrvatska, s prirodnim resursima koji omogućuju eksploataciju najtraženijeg elementa na kugli zemaljskoj, vode, sa svojim predivnim okružjem i nebrojenim parkovima prirode može živjeti puno bolje i puno kvalitetnije negoli sada živi. Proces koji je pred nama, u kojem su namjere, želje i djelovanja usmjerena na izradu gotovih projekata, s tehnologijom UZMI I RADI, osigurat će svakom potecijalnom obrtniku ili poduzetniku jednostavan i otvoren put do plasmana svojih proizvoda i časnog življenja od svojim rukama stvorenih novih vrijednosti.
Moderator tribine Arsen Pirc, koordinator Hrasta u Vijeću grada Zadra, istaknuo je potrebu ulaganje dodatnih snaga u prihvaćanju novih obrazaca razmišljanja kao i nužnost povrata dostojanstva kojeg smo imali devedesetih godina.
Prvi govornik večeri, književnik Hrvoje Hitrec, istaknuo je: Zadar je od davnina najvažniji hrvatski grad koji je, isto  kao i njegov narod, odbio nestati iz povijesti. Međutim, u Zadru sam shvatio što  znače Kristove riječi "Žao mi  je naroda!". Treba li u 2011. žaliti narod koji je glasovao za  svoju noćnu moru. Međutim, narodu su se otvorile oči i on  je vidio da je Hrvatska sada  rađena po mjeri svojih neprijatelja i da su narod izdali i  lijevi i desni. Hitrec je ustvrdio da političke elite nemaju pameti, ljubavi i volje voditi Hrvatsku, već su je vratile u osamdesete godine prošlog stoljeća, k opasnom dogovoru o zapadno-balkanskom udruživanju. Da bi se to ispravilo, naglasio je Hitrec, potrebna je rekonstitucija hrvatskog društva  kojega mogu voditi samo  kršćani i moralni ljudi koje će  pratiti većina hrvatskog naroda.
Pravnica Mirjana Granić, predsjednica  Udruge “Gabrijel“ i članica predsjedništva  Hrvatskog saveza za život (CRO-VITA) pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, istaknula je potrebu zaštite života od začeća do prirodne smrti kao i loš odnos društva prema istom.
Dražen Bušić, iz Udruge „Snaga za život“, istaknuo je potrebu za duhovnim preobraćenjem kao i  prizivanjem snage koja dolazi iz iskrene molitve i moralnog življenja.
Ivo Markulin u svojstvu domaćina, nadahnuto je usporedio što bi se dogodilo ako bismo trebali birati između nametnutih zakona ili očuvanja jedinstva u Hrvata, te naglasio da je jedini mogući zaključak odrediti se prema interesima nacije. Hrvatski interes kao i očuvanje digniteta u Hrvata moraju biti na prvom mjestu i tu nema kompromisa.
Krešimir Miletić je upozorio na poguban Zakon o obitelji kojim se na mala vrata uvode zakoni koji se kose s moralnim stajalištima kršćanstva, dakle i sa stajalištima većinskog naroda, apelirajući na nazočne da na svoj način izvrše pritisak odnosno da ne daju glas onima koji ne štite njihove interese.
Ivan Tomljenović je nazočne upoznao s unutarstranačkim predizborima koji će iznjedriti i rangirati kandidate Hrasta za predstojeće parlamentarne izbore, naglasivši da tim modelom narod doslovno odlučuje o svojim zastupnicima te da su im isti i odgovorni.
Koordinator IX. izborne jedinice Miljenko Marić potencirao je skrb za natalitet jer Hrvatska demografski umire. Istaknuo je potrebu za ozbiljnim pristupom samim mehanizmima i sigurnosti roditelja kako bi se odlučivali na više djece, a njegova Udruga “Četvero i više djece“ pokazatelj je da su dobri temelji već postavljeni.
Skupu se zadnji obratio Ivica Relković istaknuvši kako je veliki odaziv na tribinu izniman znak te uputio poziiv prisutnima da se aktivno uključe u animiranje novih simpatizera i stvaranje šire mreže svih onih koji žele dobro Hrvatskoj.
Na kraju tribine Hrasta moderator Arsen Pirc posjetiteljima je uputio poruku: Hrvatski narode, nije nužno da se slažemo oko svega, čak što više možemo se potpuno razilaziti u pojedinim stajalištima, no ukoliko imamo zajedenički cilj, ostvaranje hrvatskog sna, ekonomsko i politički neovisne zemlje općeg blagostanja, onda smo na istom brodu, kojega će Hrast dovesti u sigurnu luku.
Tribina je uz pjesmu Vivat Croatia završila u 20.30 sati, a nazočni su s izrazima zahvalnosti i potpore još dugo u predvorju kina Callegro ostali u razgovoru s govornicima i predstavnicima Hrasta.