Tuesday, January 11, 2011

POTREBNA NAM JE LUSTRACIJA KAO DIO ŠIREG PROCESA DEKOMUNIZACIJE DRUŠTVA

UDBINI OSTATCI U HRVATSKOJ – prepreka demokratizaciji, gospodarskom razvoju i euro-atlantskim integracijama suvremene hrvatske države - primjeri i analize …

clanak_01UDBINI  OSTATCI  U  HRVATSKOJ – prepreka demokratizaciji, gospodarskom razvoju i euro-atlantskim integracijama suvremene hrvatske države - primjeri i analize…
Vrijeme sve više pokazuje da svekoliko negativno jugoslavensko komunističko naslijeđe, prožeto općom ideološko-političkom totalitarnom sviješću te anacionalnim i nedržavotvornim odnosom prema vlastitoj domovini, predstavlja svojevrsni karcinom na biću hrvatske države i društva te ih sprječava u njihovoj demokratizaciji i gospodarskom razvoju.
U posljednje vrijeme svjedoci smo spremnosti tih struktura da u svrhu zaštite svojih pozicija zaustave pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Najnoviji i najbolji slučaj opisan je u kolumni novinara „Večernjeg lista“ Zvonimira Despota „Udba blokira put u EU“ (3. siječnja 2011.). Despot prezentira najširoj hrvatskoj javnosti činjenicu da je u opasnosti ostvarenje strateškog hrvatskog cilja – pristupanje Europskoj uniji. Glavni problem je odnos hrvatskih državnih vlasti prema redarstvenim i pravosudnim istragama u Njemačkoj protiv osumnjičenih zločinaca iz redova suradnika i službenika jugoslavenske tajne službe Udbe, koji su sudjelovali u organizaciji atentata na hrvatske političke izbjeglice.
Tri dana kasnije, 6. siječnja 2011., u emisiji „Hrvatska uživo“ na Prvom programu HTV-a o toj temi uvodno je govorio prof. dr. sc. Josip Jurčević, dok su u samoj emisiji sudjelovali novinar Zvonimir Despot i prof. dr. sc. Slaven Letica. Njihov praktički zajednički zaključak bio je da stare jugoslavenske komunističke strukture, posebno tajno-policijske poput Udbe i Kosa infiltrirane u državne i društvene institucije, naročito vrhovi sudstva i državnog odvjetništva, predstavljaju veliki balast razvoju Hrvatske u modernu zapadno-europsku državu.
O pogubnom utjecaju starih jugoslavenskih komunističkih struktura u hrvatskoj državi, a posebice posljednjeg šefa Udbe u Zagrebu Josipa Perkovića, nedavno je govorio i poznati ljevičar mlađe generacije, inače nekada član SKH-a i SDP-a Pavle Kalinić, u emisije „Izjava tjedna“ za portal Net.hr. Kalinić je još 16. studenoga 2010., dakle skoro dva mjeseca prije Despota, najavio probleme koje bi Hrvatska mogla imati zbog nesuradnje s njemačkim pravosuđem.
Pavle Kalinić je u razgovoru za portal Net.hr spomenuo ime Vladimira Drobnjaka, aktualnog glavnog pregovarača Republike Hrvatske s Europskom unijom. Drobnjak je krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća bio dopisnik zagrebačkog „Vjesnika“ i „Večernjeg lista“ iz New Yorka i kao takav je usko surađivao s obavještajnim službom jugoslavenskog ministarstva vanjskih poslova, tj. „Službom za informiranje i dokumentaciju(SID). U to je vrijeme jugoslavenski ministar vanjskih poslova bio Budimir Lončar, prethodno službenik i šef SID-a.
Jedan od obavještajaca i šefova SID-a bio je i Frane Krnić, današnji hrvatski veleposlanik u Haagu, inače bliski rođak Mladena Bajića, Glavnog državnog odvjetnika RH. (Štoviše, Krnić je kao i Bajić, obojica sinovi pripadnika zloglasne „Jedanaeste dalmatinske brigade“ i poslijeratnih „partijskih delatnika“ u Splitu i Beogradu, karijeru započeo radom u „Općinskom javnom tužiteljstvu“ u Splitu.)
O naznakama tog protudržavnog jugoslavenskog komunističkog nasljeđa kao insider do sada je najopširnije govorio svojedobni dužnosnik tajne službe Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH), Radenko Radojčić, čija je izjava objavljena na portalu hrvatskog generala Slobodana Praljka (www.slobodanpraljak.com).
Upravo na tragu prije spomenutog pisanja Zvonimira Despota i insiderskih informacija koje je dao Radojčić o djelovanju Udbe i Kosa neposredno prije raspada Jugoslavije, opširan povijesni osvrt i politološku analizu iznio je bliski suradnik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva prof. dr. sc. Josip Jurčević 23. prosinca 2010. u emisiji „20 u 20“ na televiziji Z1.