Friday, December 10, 2010

NIJE KRIV HAAG, KRIVA JE HRVATSKA

Ma nije kriv Haag, kriva je Hrvatska


Ma nije kriv Haag. Uvijek iznova, kad sa “suda svjetske pravde” stiže neka vijest koja izludi hrvatsku javnost, mi postupamo po istom uzorku. Frapirani smo, čudimo se, ogorčeni smo, frustrirani. Tako i u slučaju smanjivanja kazne Veselinu Šljivančaninu, za kojega svi znaju da je, ne samo ratni zločinac nego da je i osobno svojom arogantnom rukom određivao tko će ući u autobuse smrti i biti otpravljen na Ovčaru.
Veselin Šljivančanin

I koji, kao šef osiguranja Ovčare i cijele operativne JNA zone Jug, po trećem i zadnjem tumačenju petorice sudaca Žalbenog vijeća Tribunala, “nije znao” da je zapovjednik Mile Mrkšić naredio udaljavanje specijalaca JNA ispred skladišta u Ovčari, nakon čega su, eto paravojska i četnici u svom divljanju pobili ranjenike i zarobljenike s hrvatske strane. Naravno da je takav zaključak sudaca glupost jer i u fajlovima Tribunala stoje deseci svjedočanstava koja točno iscrtavaju obavještajnu strukturu vrha JNA i tko je od visokih oficira JNA bio zadužen za pojedini segment organiziranja masakra (kopanje jame, dobavu šest autobusa i sl.).

Temeljem upravo haaških sudskih iskaza, Višnja Starešina napravila je prejaki dokumentarac “Siniša Glavašević – zaustavljeni glas”. I hvala joj, jer tako su građani Hrvatske dobili materijal kojim će prava istina o Ovčari, Vukovaru i krivcima ipak ostati sačuvana. Pomilovanje Šljivančanina, jer kako drukčije nazvati formalnu mu kaznu nakon koje može izaći na slobodu već za desetak mjeseci, velika je pobjeda srbijanske politike. Srbija je, putem nekoliko procesa u Haagu uspjela gotovo savršeno sprati sa sebe najveći dio odgovornosti za ratne zločine i agresiju.

Sve te presude oko Vukovara, Ovčare, Srebrenice(a) pokazuju da je na ovim prostorima bjesnio građanski rat, da su zločine činili divljaci iz paravojski, tamo neki četnici, a da su, u najboljem slučaju oficiri JNA bili krivi zbog “propusta nečinjenja” (Mrkšić) ili “mučenja” (Šljivančanin). Što se Haaga tiče, svi ti zločini oko Vukovara, eto vrijede, ukupno za ovu dvojicu – 30 godina zatvora. U ovom trenutku u haaškom pritvoru tri hrvatska generala, kao i šest časnika i političara Herceg-Bosne čekaju presude. Optužnice zvuče strašno i tužitelji inzistiraju na drakonskim kaznama (27 godina za Gotovinu) jer žele kazniti zločinački pothvat koji je namjerno provodila hrvatska državna i vojna struktura.

Odreže li Tribunal Hrvatima takve kazne, s takvim obrazloženjima, RH će biti označena kao država zasnovana na zločinu. Ako u 2011. Tribunal tim presudama ogorči hrvatsku javnost, a RH postane krivlja za rat od Srbije, ne treba, međutim kriviti Haag. Kriva je puzajuća, nekompetentna, mlitava hrvatska službena politika, koja je propustila učiniti bilo što državnički kada je Haag posrijedi. Koja je gledala kako Srbija igra, a sama se nije usudila koristiti činjenicu da je Haag i politički sud. I da se na njegov “kroj” može utjecati – politikom.

Ne treba kriviti ni Srbiju, jer to je država koja ne napušta svog odanog oficira Šljivančanina. Kod nas će predsjednik dati izjavu “o znanim činjenicama da nalogodavci nisu kažnjeni”. Od te će se izjave svi zatresti. I njegov prijatelj Boris Tadić, koji će, kažu haaški izvori, uskoro dati jamstvo da Haag Voju Šešelja pusti da se brani sa slobode. A Hrvati će tada, što? Biti ogorčeni. Na Haag.

Davor Ivanković / VLM