Thursday, June 17, 2010

UDBA ŽIVI I DANAS -SAMO U DRUGIM OBLICIMA


U ponedjeljak, 14. lipnja, održana je u organizaciji Hrvatskoga kulturnog vijeća tribina pod naslovom "Udba je ostala živa". Nastupili su: Joško Čelan - kolumnist "Slobodne Dalmacije", mr.sc. Željko Sačić - ratni zapovjednik Stožera Specijalne policije i bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova, te Ante Beljo - ravnatelj Hrvatskog informativnog centra i član uprave HKV-a.

hkv

Ante Beljo je podsjetio na načine djelovanja jugoslavenske tajne policije u Hrvatskoj u vrijeme komunističkog totalitarnog režima, kao i na teror prema Hrvatima u BiH i na infiltraciju u iseljeničke krugove. Predočio je i dokumente Udbe iz osamdesetih godina prošloga stoljeća, te ilustrirao s nekoliko primjera metode diskreditiranja pojedinaca u emigraciji.

Joško Čelan je u vrlo iscrpnom razmatranju razjasnio "pretvorbu" udbaša u samostalnoj hrvatskoj državi, ne samo u području sličnih poslova koje su nekada obavljali ("stručnjaci"), nego i njihovo infiltriranje u politiku i gospodarstvo. "Moji najbolji demokrati", kako ih je nazivao G. Soros, uspjeli su doći do utjecaja koji premašuje onaj što su ga imali u vrijeme Jugoslavije.

hkv

U vrlo dramatičnom govoru, koji je prekidan burnim pljeskom, o svojim je iskustvima govorio Željko Sačić, posebno o situacijama iz vremena prije otvorene srpske agresije na Hrvatsku.

U raspravi je sudjelovao iznimno velik broj nazočnih.

hkv

Ovom je tribinom Hrvatsko kulturno vijeće zaokružilo niz zanimljivih tema u prvoj polovici godine. Istoga dana održan je i sastanak Upravnog odbora HKV-a, na kojemu su razmatrane teme za sljedećih šest mjeseci, analiziran rad udruge i domet internetskih stranica.

(Opaska: govori sudionika tribine "Udba je ostala živa" bit će objavljeni na portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća u danima koji slijede.)

PRENESENO S PORTALA HaKaVe


t.