Sunday, June 13, 2010


DR. JOSIP JURČEVIĆ O NEDAVNOM SASTANKU POLITIČKE DESNICE: "Začarani krug neuspjeha"

E-mailIspisPDF
Na upit redakcije HRsvijeta, Prof. dr.Josip Jurčević nam je napisao slijedeću izjavu o nedavno održanim sastancima hrvatske političke desnice. Prenosimo njegovu izjavu u cijelosti:
Vijest o nedavnom sastanku stranaka i političara desne orijentacije je "frizirana", najvjerojatnije prema željama i nerealnim ambicijama (ili nečem još problematičnijem) organizatora i pojedinih manjih stranaka, a protivno osnovnoj hrvatskoj nacionalnoj potrebi, ideji i svrhi, a to je uspjeh nepotrošenih, stručnih, moralnih i socijalno odgovornih osoba na parlamentarnim izborima. Ako nije tako, treba od čelnika stranaka očekivati ispravak i ispriku, objavljenu na portalu.
Bilo bi sjajno kada bi stvari bile tako jednostavne "kak si neki zamišljaju", pa da se postigne određeni izborni uspjeh pukim udruživanjem stranaka koje su neprekidno veoma neuspješne i podosta potrošene. Takva matematika se pokazala potpuno promašenom u dosadašnjoj hrvatskoj i svjetskoj političkoj praksi, a isto tvrdi i politološka teorija. Naime, pokazalo se da se ništa ne postiže PUKIM udruživanjem stranaka i grupacija koje same nisu prelazile izborni prag, tj. njihovo udruživanje ne daje zbir njihovih pojedinačnih stranačkih glasova, nego i zajedno ostaju ispod izbornog praga.
Razlozi tome su višestruki: od zadržavanja sebičnosti i drugih slabosti unutar tih stranaka (načelo je: što više lošeg na hrpi, lošija je hrpa), do javne percepcije koja je nadzirana i teško promjenjiva.
Međutim, kad bi se te grupacije (i stranke) udružile vrijednosno te sukladno tome postupale (a to znači da postave novu zajedničku političku paradigmu, simboliku i retoriku, te da sakriju svoje potrošene čelnike, a u prvi plan gurnu nove nepotrošene osobe iz svojih stranaka itd.), onda bi postigle zanimljivost i uspjeh na političkom tržištu. To se nažalost ne događa, nego se uporno pokušava na "hoo-ruk" nešto uhvatiti.
Sastanak s HSPom
Uostalom, da su čelništva tih stranaka imala znanje, dosljednost i odgovornost, ne bi bile u takvojh situaciji. Jednostavno rečeno, radi se o zatvorenom, "začaranom" krugu neuspjeha, iz kojeg općenito nije lako iskočiti. Naravno, da je u pluralnom društvu potpuno legitimno do besvjesti pokušavati voditi politiku na takav neuspješan naèin. To, naročito u Hrvatskoj, najviše veseli i donosi koristi vladajućoj strukturi koja se po potrebi prividno smjenjuje na vlasti, te uopće nema vanjskog konkurentskog političkog poticaja za popravljanje upravljačkog sustava.

Dva početna sastanka (koja su održana u Bjelovaru i Zagrebu) su pokrenuta od izvanstranačkih pojedinaca i sa novom, posve drugačijom koncepcijom. Međutim, infrastruktura nekih malih stranaka (možda i uz pomoæ još više zainteresiranih upravljačkih struktura) se žurno potrudila to svoditi na uobičajenu hrvatsku sebičnu i neuspješnu političku priču. Jedno se dogovaralo prije ova dva sastanka i na samim sastancima, a druga priča je izašla u nekim medijima i na stranačkim portalima. Sve to će, naravno iznova (kao i na nizu prehodnih različitih izbora) otežati uspostavljanje zajedništva i započinjanje toliko potrebnih upravljačkih promjena u Hrvatskoj.
Međutim, ovo što je naznačeno treba znati, ne posustati, nego još žešće i upornije djelovati samo na kvalitetan način, jer se jedino tako može uspjeti.

O svemu ću u dogledno vrijeme napisati opsežniji tekst koji će imati stručno-teoretski i konkretni dio, uključujući i detalje, kronologiju i aktere ovih dvaju sastanaka. Ako ništa drugo, to će ljudima dobre volje biti zanimljivo i poučno.
Dr. Josip Jurčević (s portala HaKaVe)
Povezani članci: