Friday, January 8, 2010

PRIOPĆENJE UOČI DRUGOG KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA

prof. dr. sc. Josip Jurčević

Zagreb, 07. 01. 2010.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora zagovaranje dvojice predsjedničkih kandidata doseglo je fatalističke, krajnje neobjektivne razmjere. Izbor jednog ili drugog kandidata bez ikakve se osnove predstavlja sudbonosnom bitkom na život i smrt, sukobom svjetla i tame, sukobom krajnjeg dobra i krajnjeg zla, sukobom hrvatstva i protuhrvatstva. Na temelju te virtualnosti vrše se pritisci s kojima se dramatično produbljuje postojeće svekoliko rastrojstvo i kriza u hrvatskom društvu.

Svatko ima pravo glasovati prema svojoj slobodnoj volji i savijesti, tj. glasovati onako kako misli da je najbolje za njegove osobne i/ili zajedničke probitke.

Isto tako, svatko ima pravo kod drugih promicati osobe, udruge, stranke i ideje za koje smatra da su dobre, ili čak i loše.

Međutim, u svakom slučaju postoji odgovornost, pred sobom samim i pred drugima. Posebno veliku odgovornost imaju čelnici organizacija, institucija i udruga te drugi utjecajni pojedinci, koji javnim iznošenjem svojeg mišljenja namjeravaju utjecati na širi krug glasača.

Stoga je potrebno navesti nekoliko osnovnih objektivinih činjenica, koje će pomoći razboritom prosuđivanju.

Obadva predsjednička kandidata su desetljećima istaknuti pripadnici asocijalne, korumpirane i neodgovorne strukture koja sustavno upropaštava sve razvojne mogućnosti i temelje identiteta Hrvatske kao državne i društvene zajednice.

Obadva kandidata su se - i svojim dosadašnjim osobnim djelovanjima na istaknutim javnim položajima - dokazala kao stožerne osobe korumpirane strukture, koja ih je upravo zbog toga odabrala za svoje predsjedničke kandidate.

Obadva kandidata - i tijekom predsjedničke kampanje - nisu ponudila ni najmanja jamstva da će promijeniti svoje dosadašnje asocijalno postupanje. Naprotiv, sadašnjom promidžbenom krajnjom radikalizacijom i nesnošljivošću sustavno troše i ubijaju preostalu socijalnu energiju hrvatskog društva, kako bi u budućoj, još većoj, krizi korumpirani sustav lakše opstajao u ozračju malodušja i beznađa. Sadašnje pogrešno trošenje naše socijalne energije nedostajat će nam u narednom razdoblju.

Hrvatskoj su potrebne dubinske upravljačke i duhovne promjene, koje mogu iznijeti samo nepotrošene osobe koje su svojim djelima dokazale stručnost, moralnost i socijalnu odgovornost. Oblikujmo i okupimo se oko novog, odgovornog nacionalnog programa.

Stoga: državljani Republike Hrvatske, ne zanosite se i ne iscrpljujte se nametnutom logikom odabira manjeg zla. Ta logika nas je, na nizu prošlih parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora dovela u ovu sve nepodnošljiviju situaciju. Glasovati za zlo (manje ili veće), nikako nije dobro.

IZAĐITE NA IZBORE i tako pokažite da nas nisu slomili. Pokažite da znate što radite. Pokažite da ste slobodni i odgovorni. Glasujte za jedino dobro koje je preostalo u ovoj situaciji.

PONIŠTITE GLASAČKI LISTIĆ, napišite na njemu svoju poruku dobra.