Saturday, November 28, 2009

PORTAL GRADA KAŠTELA

Autor V.K.M. Petak, 27 Studeni 2009


EGZODUS HRVATA IZ BIH
Prema ideji Ivice Biljka u velikoj dvorani Marine Kaštela u Kaštel Gomilici održana je književnoj večer u sklopu koje je je prof. dr.Josip Jurčević predstavio svoju knjigu „Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini od 1990.-1995.“Gosti večeri bili su pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra,odvjetnik Cvitko Maleš te knjižničarka Marija Biljak.

Među posjetiteljima ove književne večeri na kojoj se govorilo se o egzodusu Hrvata iz BiH, odnosu Hrvatske prema bosanskim Hrvatima kao i o učešću u procesu hrvatskim generalima na sudu u Haagu, bile su brojne osobe iz političkog života, članovi Udruga dragovoljaca Domovinskog rata iz Splita i Kaštela, Dragan Papić hrvatski dragovoljac koji je sudjelovao u ratu u BiH, i koji je u Haagu proveo tri godine, a kako je kazao domaćin Ivica Biljak, tješitelj mu je bio Ante Gotovina.

Knjiga nastala kao ekspertiza na traženje obrane generala Praljka

- Moje svjedočenje pred sudom u Haagu pokazalo je s kolikom površnošću i neozbiljnošću je haško tužiteljstvo pristupilo utvrđivanju činjenica s kojima pokušava poduprijeti glavne točke optužnice, kazao je prof.Jurčević kada je govorio o svojoj knjizi „Odnos RH prema BiH od 1990.-1995.“, koja je nastala kao ekspertiza na traženje obrane generala Praljka, a za potrebe procesa koji se protiv šestorice Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Rezultati znanstvenog istraživanja prof.Jurčevića koji su objavljeni u knjizi posredno svjedoče o utemeljenosti cijelog niza stereotipa o događajima u BiH 1990.-1995.g., te o odnosu RH prema BiH gdje se nastoji što teže osuditi institucije RH koje su navodno izvršile agresiju na BiH s ciljem pripajanja dijela njena državnog teritorija. Taj stereotip je postao gotovo potpuno neupitan u međunarodnom ,bosanskohercegovačkom i hrvatskom javnom životu, kazao je Jurčević.

Gosti večeri

Pjesnik Ante Nadomir Tadić Šuta u svom izlaganju kazao je kako će ova knjiga pokazati svim Kaštelanima i Kaštelankama kakva je bila politika u onim sudbonosnim vremenima. O odnosu Hrvatske prema BiH na jedan korektan,a prije svega ljudski način prof.Jurčević govori u ovoj knjizi, zaključio je Ante Nadomir Tadić Šutra, koji je na kraju kazao i svoju pjesmu „Ratnik i pjesnik“, a posvetio ju je generalu Anti Gotovini.

Par riječi uputio je i odvjetnik Cvitko Maleš, kazavši između ostalog izreku “povijest je učiteljica života“. UisTInu ta izreka u sebi sadrži jednu veliku istinu, a istinu i samo istinu izrekao je i prof. Jurčević kao povjesničar u svojoj knjizi, naveo je Maleš.

Knjigu „Odnos RH prema BiH od 1990.-1995.“ kako je kazala knjižničarka Marija Biljak možete posuditi u kaštelanskim gradskim knjižnicama.