Tuesday, December 22, 2009

ODNOS JOSIPA JURČEVIĆA PREMA TREĆEM ENTITETU

Zagreb, 18 prosinca 2009.

Poruka koju je Josip Jurčević primio od jednog mladog čovjeka

Šaljem vam članak iz poskoka o kojem bih htio porazgovarati s vama nakon izbora kada budete imali vremena.

http://poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=19799:povjesniar-i-diletant&catid=89:bh-lonac&Itemid=401

Odgovor J. Jurčevića

Povodom toga jučer sam više od pola sata imao razgovor za Radio Tomislavgrad, pa bi bilo korisno nabaviti snimak...

Bit razgovora i teme, veoma skraćeno: Oni (u RH i hrvatskom korpusu u BiH) koji su 1995. g. doveli do i potpisali dva entiteta, sada prijetvorno govore o trećem entitetu. Realnost (unutarnja i međunarodna) u BiH je takva da je ostvarenje trećeg entiteta znanstvena fantastika. Tu temu "veliki Hrvati" (tj. obavještajci i drugi koji su radili na potpisivanju dva entiteta) izvlače uglavnom po narudžbi (i različitoj vrsti plaćanja) srbijanskih struktura (Srbija i RS) u trenucima kad međunarodni ili drugi čimbenici pokušaju ozbiljnije raditi na dekonstrukciji RS i svega što ona znači (simbolički i stvarno). Dakle, "veliki Hrvati" izravno rade za srbijanske interese (kao i 1990-95, a dio najvjerojatnnije i prije).
Naravno na primamljivi ljepak "trećeg entiteta" nasjedaju pošteni i naivni Hrvati.
Moja teza je: Hrvati za zaštitu svojih interesa (konstitutivnost, ravnopravnost itd.) u BiH imaju na raspolaganju veoma realne mehanizme, na kojima se uopće ne radi ni u BiH niti u RH. Razlog je jednostavan: i u RH i u BiH, u strukturi institucijske moći nalazi se nekvaliteta, korupcija itd. Ako se želi bilo što napraviti (u RH i BiH) potrebno je najprije na položaje moći u institucijama dovesti stručne, moralne te socijalno i nacionalno odgovorne osobe. Uostalom, vjeruj, nisam slučajno kao svoj politički cilj (u jednoj rečenici) naveo: "U hrvatskim državnim i društvenim institucijama započeti proces duhovne obnove i duboke upravljačke preobrazbe."
O temi trećeg entiteta možemo, nadalje, početi razgovarati i odmah, kad se vidimo.
lijepi pozdrav
jj

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21. prosinca 2009.

Dopis kojeg je jedan dobronamjerni gospodin uputio J. Jurčeviću

Štovani g. Jurčeviću!

Poštujem gotovo sva Vaša stajališta i Vaš veliki trud kojim ste ukazivali i još uviek
ukazujete na strahote koje su se dogodile hrvatskom narodu u poraću WWII!
Slažem se i s onim što govorite da bi Hrvatska trebala učiniti još danas kako bi u
budućnost krenula neobterećena starim "zlom" i s ljudima čistih ruku i obraza.
Zapravo mogu reći i da je vaš politički program onaj koji bih mogao prepoznati kao svoj ...
izim u jednoj točki, a to je treći (hrvatski) entitet u Herceg Bosni alias Bosni Hercegovini.
Slušao sam Vas na HR-u kada ste rekli da je treći entitet velika zabluda i podvala i da RS treba ići u razmontiravanje.

Tko bi to trebao razmontirati RS?? Oni koji su ju potvrdili i legalizirali u Daytonu?? Sumnjam.
Za treći entitet smatram da nije zabluda već jedan od mehanizama koji bi jamčili obstanak
Hrvata u Herceg Bosni, naročito u današnjoj slici odnosa između Hrvata, Bošnjaka i Srba u
toj zemlji.
Hrvati su podnesli i prvi i jedan od najvećih tereta obrane Herceg Bosne od srbskog agresora (time su branili i Hrvatsku), da bi se odmah nakon toga morali grčevito boriti i za goli obstanak, i to braneći se od t.zv. "prirodnih saveznika" - Bošnjaka.
U tom ratu hrvatski je narod Herceg Bosne doživio težke demografske gubitke prouzročene
etničkim čišćenjem kojeg su počinili i Srbi i Bošnjaci i koje je bilo tako temeljito da
je i dan danas nemoguće barem približno vratiti broj Hrvata Herceg Bosne na brojnost iz 1991.
Još gore, zahvaljujući maloumnoj politici S. Mesića i još nekih (naravno i zbog obćeg
lošeg stanja u toj zemlji), iz Herceg Bosne je izcurilo približno još 100 000 Hrvata do
danas.
Zaključno, gotovo je 40% Hrvata Herceg Bosne izbrisano (izgleda trajno) iz te zemlje.
Da bude još i gore, strpani su (danas slobodno možemo reći prievarom SAD-a) u Federaciju BiH gdje se sve radi kako bi se oni preglasavali na ovaj ili onaj način.
Bošnjacima je zapravo dana FBiH koju doživljavaju samo svojim dvorištem, a Srbi su dobili RS (genocidna tvorevina legalizirana Daytonom) kao poklon za svo zlo što su ga pokrenuli 1991 -95.

A što su dobili Hrvati Herceg Bosne kao dio ukupnog hrvatskog naroda koji je slomio velikosrbsku agresiju i priveo rat kraju??

Gdje je nestalo konfederalno povezivanje FBiH i RH??

Gdje je zapravo nestala ravnopravnost najstarijeg i autohtonog naroda u Herceg Bosni???

Hrvati Herceg Bosne su dobili "stenjevečku rubaču".

Ako Hrvatska misli imati utjecaj u Herceg Bosni (geostratežki bi i te kako trebala), može ga imati samo preko Hrvata u toj zemlji.

A kako će ga imati ako su oni svedeni na manjinu bez prava glasa t.j. ako se sustavno
nadglasavaju??
Mislite da bi Hrvatska trebala svoj utjecaj graditi preko Bošnjaka??

Vjerujte mi, oni vole Hrvatsku gotovo kao i Srbi iz RS.

Pogledajte njihovu današnju "poviest" koju podučavaju u svojim školama i na fakultetima i bit će Vam jasno da je Hrvatska za njih samo jedan od dva mrzka agresora i ništa drugo.
S takvima je težko išta graditi.

Zapravo nemoguće.

Pače, u negiranju "hrvatstva" Herceg Bosne kao da se natječu sa Srbima iz RS-a.
Na kraju .. da ne duljim odveć, trebalo bi poslušati i Hrvate Herceg Bosne što zapravo oni
žele i barem ih načelno poduprieti. Mislim da smo im barem toliko dužni, ako zbog ničega, a
onda zbog Ustava RH. Zar ne??

Ako to ne učinimo, zaboravimo na geostratežku važnost BiH.
Ne ćemo je imati s kime u toj zemlji potencirati i ostvariti.


Zagreb, 21. prosinca 2009.

Odgovor Josipa Jurčevića


Poštovani gospodine...

sa svime što ste rekli uglavnom s slažem, uključujući i situaciju u kojoj se sada nalaze Hrvati u BiH.

Ono što sam rekao na HR o trećem entitetu je jednostavno istina. Možda Vas je donekle zbunila kratkoća govora (jer emisija nije dopuštala više), koja nije dopuštala pojašnjenje. No, to sam nadoknadio na radiju Tomislavgrad, koji je otvorio više prostora toj temi. Osim toga, problem trećeg entiteta sam često obrazlagao na različitim skupovima.
Nadam se da ne sumnjate u moje dobre namjere prema Hrvatima u BiH, a ne bi trebali ni sumnjati u moje znanje koje se temelji na dugom i upornpom radu. Glede mojeg poznavanja problema BiH, pogledajte moju novu knjigu (Odnos RH prema BiH 1990-1995), snimku mojeg svjedočenja u Haagu (www.slobodanpraljak.com), te moj životopis i popis radova, simpozija, projekata itd, pa ćete prepoznati da veoma, veoma puno znam o BiH i ostalome što je potrebno da bi se problem saagledavao na sim razinama; od lokalne do svjetske, od povijesne do sadašnje, od dmografske do psihološke, itd.
Stoga, i kad govorim kratko (kao na HR) govorim utemeljeno, a iza toga stoje gomile znanja, struke poštenja i nadasve dobrih namjera.

No, vratimo se barem kratko središtu, tj. problemu trećeg entiteta.
Osnovno je da u hrvatskom nacionalnoim korpusu ( u RH i BiH) o trećem entitetu posljednjih godina govore one strukture i osobe, koje su 1994/5 temeljito radile na pripremi i potpisivanju sporazuma o dva entiteta u BiH. Tj. tada kad je treeći entitet bio politička (pravna i svaka druga) veoma izgledna realnost, te strukture i osobe su ga sustavno rušile. Motivi njihova postupoanja tada su bili različiti; od glusposti, neznanja, sebičnosti, straha, neodgovornosti itd. No, zajednički nazivnik je bila osobna materijalna korist. Gledajući cjelovito, oni koji su s hrvatske strane (u RH i BiH) pristali i doveli do samo dva entiteta u BiH, dobili su pravo to naplatiti, tj. opljačkati Hrvate. Većina njih su i prije 1990. g. obavljali i različite prljave (obavještajne, političke itd.) poslove za različite naručitelje (Yu, Srbija, međunarodni akteri). O svemu tome imam puno saznanja i dokumenata.

Sada te iste strukture (a uglavnom i iste osobe) izvlače priču o trećem entitetu. Realnost ostvarivanja trećeg entiteta u BiH, sada i u doglednoj budućnosti, je znanstvena fantastika. Razlozi su mnogobrojni: na to neće pristati druga dva čimbenika u BiH, te Srbija, RH ni međunarodni čimbenici, a Hrvati u BiH su toliko dezintegrirani da u svakom pogledu da ih nitko od navedenih ne uvažava ni ne poštuje, nego ih se (i njihove interese) i nadalje iskorištava i upropaštava, tj. prodaje. Pritom, nije uopće utješno (nego katastrofalno za Hrvate u BiH i RH), što su u veoma sličnom položaju i Hrvati u RH.
Naravno, u takvoj situaciji, prvo je pitanje zbog čega, tj. za čije interese navedene "hrvatske" strukture izvlače potpuno nerealnu priču o trećem entitetu. Najkraći odgovor je: za interese opstanka RS, a iza tih interesa stoji Srbija i cijeli niz tzv. međunarodnih interesa i interesa pojedinih država (od Rusije, preko V. Bitanije i Francuske do SAD-a).

Unutar tih međunarodnih interesa situacija je složena i postoje (i u međunarodnim institucijama i navedenim moćniom državama) strukture i interesi koji (zbog niza razloga koje ovdje nemam vremena obrazlagati) nastoje dekonstruirati RS. Kad god se potegne to pitanje, tada srbijanske strukture - preko naznačenih "velikh Hrvata" - aktiviraju priču o trećem entitetu. Ta priča je naravno primamljiva u svakom pogledu, a jedini problem je što je, sada i u dogledno vrijeme, realno neostvariva. To najbolje naravno znaju oni "veliki Hrvati" koji su prije 15-ak godina (kad je to bilo veoma ralno ostvarivo) bili glavni u dekonstrukciji trećeg entiteta.
Sada, za zaštitu interesa Hrvata u BiH postoji cijeli niz drugih mehanizama, o kojima se šuti i na kojima se ne radi. Stoga svako trošenje energije na priču o trećem entitetu slabi te mehanizme te nacionalnu i socijalnu energiju Hrvata u BiH i RH.
Na tom treagu trebate, ako hoćete razumijevati moj govor i ulazak u izravno političko djelovanje. Mogu me napadati koliko hoće, ali ja neću odstupiti, jer veoma dobro znam što radim. Sadašnji napadi na mene su u funkciji postavljanja zapreka mojem predsjedničkom i drugom političkom putu. No, to je istovremeno i veoma korisno za Hrvate jer otkriva i unutarnju protuhrvatsku mrežu. A kako će to završiti, Zagorci kažu: "bumo vidli!"

jj

Istog dana J. Jurčevć je od istog gospodina primio novi dopis

Prije svega hvala Vam što ste mi odgovorili na moj e-mail!

To je za mene svakako ugodno iznenađenje.

A glede Vašeg odgovora, htio bih Vam reći da niti u jednom trenutku nisam htio niti pod razno dovoditi vaše znanje i stručnost. Niti sam dovoljno kvalificiran za to, a niti mi je to bila
nakana. Da jesam sigurno ne bih u podpisu na forumu imao Vašu sliku s Baččanskom pločom.
Ali kažem, bez obzira na svu točnost kojom ste opisali aktere koji danas glasno trumpetaju o
trećem entitetu i njihovoj ulozi 1996. godine. (nisam mladunac - imam 45 godina, dragovoljac sam DR-a i sve sam vidio što su činili), činjenica jest; ono malo Hrvata što je ostalo polako
ali sigurno curi iz starih pokrajina Usore i Soli, iz središnje Bosne, tako da će Hrvatima
napučena ostati samo zapadna Hercegovina (cca jedna i po pola od dvie županije FBiH).
Za Srbe nam je jasno tko su i što su ter ąto žele u BiH, ali vjerujte mi, Bošnjaci
(točnije bošnjačka politička elita za koju glasuju Bošnjaci na izborima) nisu nam
prijatelji. Nekada su većina njih bili veliki Jugoslaveni i Titoisti, a danas su veliki
Bošnjaci, ali kontra (državotvornim) Hrvatima uviek.

Kako god, uz dosadanji odnos bošnjačke političke elite prama Hrvatima Herceg Bosne vidljivo je da do promjene istog na bolje ne će skoro doći.

Kažem vam, uzevši u ruke učbenike poviesti koje su napisali njihovi povjestničari postalo mi
je jasno da s njima, mi Hrvati, zapravo nemamo što raditi niti tražiti nekakvu iskrenu i
obostrano koristnu suradnju.

A poviest bi nam trebala biti učiteljica života, zar ne?

U njihovu slučaju, s takvom pisanom poviešću, je to jednostavno nemoguće.
Trenutačni pokazatelji govore u korist onomu što Vam pišem, a u budućnosti .. "bumo vid'li".
Samo se nadam da to ne će biti konačna podjela Herceg Bosne između Bošnjaka i Srba, jer ako se današnji trend nastavi, Hrvati Herceg Bosne će biti samo poviest na 90% posto ozemlja BiH (... ako će uobće biti i "poviest"?).

Bez njih, u Herceg Bosni Hrvatska nema što tražiti .. jer ne će zapravo imati s kim!
Toliko od mene na tu temu. Mislim da sam Vam rekao sve bitno što sam htio.

Iskreno Vam želim puno uspjeha u radu i na skorim izborima!

Odgovor J. Jurčevića

Poštovani gospodine...,

mislim da se u potpunosti slažemo s opisom stanja u BiH i katastrofi koja je pripremljena Hrvatima u BiH. Isto tako se slažemo s osnovnim ciljem, da se poduzme sve kako bi se ta propast spriječila.

Nismo se samo suglasili glede načina kako postići cilj. Bilo bi najljepše i najlakše kad bi smo imali čarobni štapić i poništili sve nepovoljno što se dogodilo. Činjenica je da se u proces raspada YU ušlo s konstitutivnošću i Hrvata. Činjenica je da je Herceg-Bosna bila entitet koji je bio protuteža Patriotskoj ligi i RS (prije tog se nazivala Srpska Republika BiH). Činjenica je da se taj odnos u konačnici promijenio Daytonskim sporazumom, a nakon toga Hrvati neprekidno klize prema konačnom gubitku konstitutivnosti.

Logično je što takav smjer događanja odgovara drugim akterima na prostoru BiH, u okruženju i široj međunarodnoj zajednici. No, sve to se ne bi moglo dogoditi da na to nisu pristali tzv. hrvatski predstavnici iz BiH i RH. Sada ovi isti predstavnici, čvrsto drže svoje položaje, i nude ono što je neizvedivo - treći entitet. I tu je bit problema.

Prvo i najvažnije je: u hrvatske državne i društvene institucije moraju se dovesti osobe koje će zastupati hrvatske interese. To je pretpostavka svega ostaloga.

To izreći je veoma lako, a to napraviti je izuzetno teško. Ali, drugo nam ne preostaje, ako želimo utjecati na buduće događaje.

Okupljanje oko priče o, realno neostvarivom a emotivno privlačnom, trećem entitetu je put u novo razočarenje, koje će konačno rastrojiti hrvatski korpus. Čini mi se da tom metodom neki "veliki Hrvati" dovršavaju i nadalje naplaćuju posao koji su već davno dogovorili, a prvi dio uspješno odradili 1995. godine.

A pretpostavka pretpostavke je da napokon počnemo učiti iz povijesti, i prestanemo nasjedati neprekidno na iste zamke, i to od istih struktura, pa čak i istih osoba.

Nadam se da će i ovo dopisivanje svemu tome pridonijeti.

Lijepi pozdrav