Tuesday, December 8, 2009

Josip Jurčević: Otvoreno pismo povlaštenim predsjedničkim kandidatima

prosinac 8, 2009 objavio autor1
U kategoriji Vijesti

Otvoreno pismo Josipa Jurčevića, upućeno kandidatima Milanu Bandiću, prof.dr.sc. Andriji Hebrangu, prof.dr.sc. Ivi Josipoviću, prof.dr.sc. Draganu Primorcu, prof.dr.sc Vesni Pusić i Nadanu Vidoševiću, koje nam je pristiglo iz njegovog izbornog stožera, prenosimo u cijelosti:

“U Zagrebu, 08. prosinca 2009.

Predmet: Javni poziv šestorici predsjedničkih kandidata da ne prihvate sudjelovanje u diskriminaciji šestorice ostalih predsjedničkih kandidata

Poštovani kolege predsjednički kandidati,

iz našeg jučerašnjeg zajedničkog dopisa petorice predsjedničkih kandidata upućenog DIPu i hrvatskim medijima nedvojbeno proizlazi da je Nova-TV pozvala samo vas šestoricu na sudjelovanje u svojim najvažnijim predstavljačkim emisijama (10., 17., i 23. prosinca 2009. g.), te vas na taj način nastoji uključiti u sudjelovanje u najgrubljoj diskriminaciji nas, ostale šestorice predsjedničkih kandidata.

Vaše sudjelovanje u tim emisijama bilo bi sudjelovanje u diskriminaciji, što je protivno cijelom nizu odredbi Ustava RH i zakona RH, te temeljnih demokratskih standarda. Između ostalog, to je u izravnoj suprotnosti čl. 14 Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske i Priopćenju Državnog izbornog povjerenstva od 20. studenog 2009. godine.

Stoga vas pozivamo da zajednički i ponaosob odbijete sudjelovanje u diskriminaciji polovice od ukupnog broja predsjedničkih kandidata. Smatram da je to vaša temeljna građanska obveza, a još više odgovornost prema dužnosti za koju smo se kandidirali.

Osim toga, taj čin vaše solidarnosti bio bi doprinos razvoju procesa demokracije i građanske svijesti u Hrvatskoj, te najuvjerljivija izravna javna poruka kako namjeravate postupati, ako budete izabrani za Predsjednika Republike Hrvatske.

Lijepi pozdrav,

Josip Jurčević ”

Izvor: Izborni stožer Josipa Jurčevića