Tuesday, November 24, 2009

KRATKI ODGOVORI NOVOM LISTU

Josip Jurčević, nezavisni kandidat

1. O THOMPSONU: Opći interes hrvatskog društva je da se, po svim osnovama i vrstama, što više smanje mnogobrojne negativnosti, uključujući diskriminaciju, korupciju, nepotizam itd. Dakle, Thompsonu treba dopustiti samo ono što se dopušta i drugima.

2. O SURADNIKU DEKLARIRANOM HOMOSEKSUALCU: Savjetničko mjesto prvenstveno zahtijeva stručnost, moralnost i socijalnu odgovornost, a osobne sklonosti i orijentacije su prava privatnosti. Prema tome, deklarirana homoseksualnost ne bi bila ni prednost niti nedostatak.

3. O LUSTRACIJI: Ako Hrvatska želi biti pluralna građansko-demokratska država i društvo, nužno je provesti proces dekomunizacije, u kojem je lustracija samo jedan dio. Odgađanje tog neminovnog procesa je teška pogreška i nanosi nam goleme štete.

4. O EUTANAZIJI: Pravo na život je najvažnije ljudsko pravo, a eutanazija narušava to pravo. U Hrvatskoj je velik institucijski nered, te nas iskustvo uči da bi legalizacija eutanazije za neke slučajeve bila zlorabljena.

5. O BIOGORIVU: Zaštita okoliša je preduvjet biološkog opstanka čovječanstva, pa sam stoga, bez zadrške, veliki zagovornik čistih, naročito obnovljivih izvora energije. U Hrvatskoj i svijetu postoje goleme neiskorištene površine za proizvodnju i hrane i pogonskog goriva, pa tu nema međusobne konkurencije, a cijene hrane rastu iz savim drugih, necivilizacijskih i nemoralnih, razloga.