Saturday, November 21, 2009

DA JE SAMO PAR OVAKVIH SUČELJAVANJA...

Predsjednički kandidati 'licem u lice'

Predsjednički kandidati imali su svoje prvo zajedničko sučeljavanje na HTV-u. Svoje političke misli i programe iznosili su Milan Bandić (nezavisni kandidat), Ivo Josipović (kandidat SDP-a), Josip Jurčević (nezavisni kandidat), Damir Kajin (kandidat IDS-a), Dragan Primorac (nezavisni kandidat), Vesna Pusić (kandidatkinja HNS-a), Vesna Škare Ožbolt (nezavisna kandidatkinja), Miroslav Tuđman (nezavisni kandidat), Nadan Vidošević (nezavisni kandidat) i Slavko Vukšić (kandidat Demokratske stranke slavonske ravnice).

Kandidati su odgovarali na aktualna pitanja iz politike, gospodarstva, ali i na mnoga druga: koji im je motiv biti predsjednik Republike Hrvatske, treba li ukloniti križeve iz javnih prostora, besplatnom školovanju, gubi li hrvatska suvremenitet u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji, socijalnoj politici, politici prema BiH, kako zaposliti mlade, korupciji, kriminalu, izlasku iz krize...

Sučeljavanje, koje su vodili Hloverka Novak-Srzić i Branimir Bilić, počelo je krugom neugodnih pitanja. Tako je Ivo Josipović kazao kako ne bi jedan od svoja četiri stana dao braniteljskoj obitelji. Milan Bandić, upitan za afere za koje ga se proziva, kazao je kako se radi o podvalama, te ponovio kako su mu uzor majka i dragi Bog. Slično je i s Draganom Primorcem koji je kazao kako bi bilo poželjno da predsjednik bude vjernik te više puta tijekom emisije biračima ponudio nadu.

Vesna Pusić ponovila je da je Hrvatska vodila agresivni rat u BiH, a Josip Jurčević je optužio ostale da su svi osim njega participirali u strukturama, a sada se ograđuju od odgovornosti. Poručio je i da Hrvatsku treba dekomunizirati. Damir Kajin je pozvao na čistke među predsjedničkim kandidatima, ali i na HTV-u. Vesna Škare Ožbolt ukinula bi harač a stanje u gospodarstvu je usporedila sa stajem u 1993. Primorac je Nadana Vidoševića optužio da govori o promjeni gospodarstva a to nije učinio dok je bio ministar gospodarstva dok je 14 godina vodio HGK. Vidošević smatra da je kandidate uhvatila panika jer ima šanse postati predsjednikom.

Vruća tema bio je i arbitražni sporazum sa Slovenijom. Jurčević je optužio vlast za prodaju teritorija, a Miroslav Tuđman je kazao kako se odluke se ne donose u Zagrebu nego u Bruxellesu. Na kraju sučeljavanja kandidati su biračima izložili što će sve učiniti ako stignu na Pantovčak. Slavko Vukšić će se boriti protiv mita i korupcije. Smatra kako su nam džaba mladi i obrazovani ako nemaju gdje raditi. Hrvatsku izvući iz dužničkog ropstva, svladati korupciju i organizirani kriminal i dati šansu mladima – put je kojim bi svi kandidati Hrvatsku pretvorili u zemlju blagostanja i zemlju u kojij će svatko živjeti od svog rada.

Na sučeljavanje nisu došli Andrija Hebrang (kandidat HDZ-a), koji je umjesto na sučeljavanju bio na predizbornom skupu te Boris Mikšić (nezavisni kandidat), koji je na putu u SAD-u. Sljedeća emisija sučeljavanja predsjedničkih kandidata na HTV-u je 22. prosinca na Prvom programu iza Dnevnika.